FAQ

Voor vragen mag je natuurlijk altijd contact opnemen maar misschien krijg je met deze faq ook al een antwoord op je vraag!

Niet geposeerd?

Nee, zo min mogelijk. Met mijn fotografie vertel ik graag het verhaal binnen een gezin zoals het zich afspeelt, middels fotografie. Echte mensen, het echte leven, gebeurtenissen zoals ze zich voordoen, momenten zoals ze zijn en de interacties tussen de gezinsleden, stellen en vrienden.

Maak je ook geposeerde foto’s?

Soms, maar verwacht geen gemaakte glimlach. Ik vind het belangrijk dat een foto oprecht is en zal je nooit vragen om te lachen.

Wat is het kledingadvies?

Daar kan ik kort over zijn, draag kleding waar je je comfortabel in voelt. Blijf bij jezelf! Voor de rust in de foto helpt het wel om de kleuren wat op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld in natuurtinten. Drukke prints op shirtjes leiden altijd af.

Moet ik mijn huis voor een Day in the Life reportage opruimen?

Ja, ik verwacht een schoon en keurig opgeruimd huis als ik binnenkom… Nee, natuurlijk niet!! Ook hiervoor geldt, blijf bij jezelf. Je kinderen zullen zich later jullie huis herinneren zoals die was. Als het huis vol met speelgoed stond, de boeken uit de boekenkast puilden en de bedden er altijd beslapen uitzagen dan roepen foto’s van hun huis met een lege woonkamer, een geordende boekenkast en strak opgemaakte bedden weinig nostalgie op.

day in the life, documentaire fotografie, documentary photography, storytelling, newborn, fresh 48, first 48

Is dat niet ongemakkelijk, de zoveel uren een camera op ons gericht?

Het is altijd even wennen in het begin maar meestal na een uurtje wordt de camera nog amper opgemerkt. Ik word die dag even tijdelijk een beetje onderdeel van jullie gezin.

Ook met een geboortereportage kan het soms zijn dat ik lang aanwezig ben maar wees gerust, ik hou me dan bewust op de achtergrond en pas me aan de situatie aan.

Wat moeten we doen de hele dag bij een Day in the Life reportage?

Je hoeft niet bang te zijn voor saaie foto’s. Er gebeurt zoveel in een gezin. ‘Gewoon’ ouders zijn voor jullie kinderen die dag levert genoeg momenten op om vast te leggen. Kies je voor een halve of mini reportage dan blijft er nog genoeg keuze over. Denk aan een spelletje met het hele gezin, een wandeling door het park, klaarmaken voor school, de middaglunch, de speeltuin, etc.

Ik wil mijn bevalling laten fotograferen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Je neemt tijdig contact op en we maken kennis met elkaar. Vanaf twee weken voor- tot twee weken na de uitgerekende datum zal ik 24 uur per dag, 7 dagen per week standby staan voor jullie. Je kunt me dus dag en nacht bellen zodra de bevalling op gang komt, meestal rond ca. 5 cm ontsluiting. Ik heb dan mijn spullen al klaar staan en kom dan direct naar jullie toe. Ik blijf gedurende de tijd tot aan de bevalling bij jullie maar zal me rustig op de achtergrond houden en deze bijzondere gebeurtenis netjes voor jullie vastleggen. Voor meer vragen kun je het beste contact met mij opnemen. We plannen dan een kennismakingsgesprek waarbij je al je vragen kunt stellen.

Maken we kennis met elkaar, voorafgaand aan de fotoreportage?

Ja, zeker bij een hele of halve Day in the Life reportage vind ik het belangrijk dat ik met jullie gezin, inclusief de kinderen, kennis heb gemaakt. Het liefst zo kort mogelijk voordat ik kom fotograferen zodat de kinderen alvast een beetje aan mij kunnen wennen.

Ook bij een andere vorm van reportage maak ik het liefst van te voren kennis. Bij deze stijl van fotografie is het belangrijk dat jullie je op je gemak bij mij voelen en andersom. Als het dus enigszins kan ontmoeten we elkaar van te voren, lukt dat niet dan kunnen we Skypen of bellen.

Ik zie veel foto’s in zwart-wit. Maak je ook kleurenfoto’s?

Soms. Dat hangt af van meerdere dingen zoals de kleuren in huis, het beschikbare licht, het soort foto, de omgeving en mijn persoonlijke voorkeur. Ik maak de keuze per foto en heel bewust. Foto’s geleverd in zwart-wit of juist in kleur worden later niet meer omgezet. Ik moet toegeven, ik heb een zwak voor zwart-wit fotografie. Zwart-wit foto’s zijn tijdloos en komen soms krachtiger over. 

Ik vind een reportage vrij prijzig, waarom is dat?

Dat klopt, het is zeker een investering. Hoe leuk ik het ook vind om te doen, een reportage neemt doorgaans veel tijd in beslag. Ik ben een behoorlijk aantal uren aan het fotograferen. Vervolgens neemt het selecteren en nabewerken nog 1 tot 2 dagen in beslag.  Allemaal zaken die mijn tijd, aandacht en kennis vragen. Doorlopend besteed ik aandacht aan het onderhouden en uitbreiden van mijn kennis door het volgen van opleidingen en cursussen gericht op fotografie, welke natuurlijk van mij een investering verlangen in tijd en geld. Ik maak gebruik van professionele apparatuur en draag zorg voor het onderhoud daarvan. Dan heb ik het nog niet gehad over andere hardware, gebruik van diverse software, benodigde verzekeringen en last but not least… belastingen.

Poeh, dat klinkt een beetje als gemopper… zo is het niet bedoeld maar het geeft een beeld van wat er allemaal bij komt kijken. Bedenk wel dat de kosten van bijvoorbeeld een Day in the Life reportage het dubbel en dwars waard zullen zijn. Het is een mooi cadeau aan jullie zelf als ouders, maar nog meer is het een fantastisch cadeau aan jullie kind(eren). Zij krijgen een herinnering aan hun kindertijd, een dag die voor altijd is vast gelegd en beelden die hen voor even weer mee terug nemen naar hun kindertijd…! Is dat niet eigenlijk onbetaalbaar?

Waarom zit er standaard een album bij bijna elke reportage inbegrepen?

Hoe fantastisch digitale fotografie ook is, het heeft een groot nadeel… Er wordt veel te weinig geprint. Een digitaal bestand is leuk. Handig om even snel te delen op social media maar er gaat niets boven het zien en voelen van een echte print of een album. Digitale bestanden zijn maar bestanden en blijven dat vaak. Een reportage als deze verdient het gewoon om in een album te eindigen en jullie verdienen het om iets tastbaars van deze bijzondere dag in handen te hebben.

Kan ik ook een hard cover album of andere fotoproducten bestellen?

Natuurlijk kan dat! Standaard zit er een basic hardcover album bij de reportageprijs inbegrepen. In de digitale folder vind je meer mogelijkheden over het bestellen van een luxe album. Deze ontvang je bij het maken van een afspraak. Hier staat ook informatie in over de mogelijkheden van het bestellen van andere producten. Overweeg ook een kopie album om de kinderen later een eigen exemplaar cadeau te geven.

Waarom is een First 48 reportage duurder dan een Newborn reportage?

Bij een First 48 reportage zal ik zo snel mogelijk na de geboorte naar jullie toe komen om te fotograferen. Dat betekent dat ik mijn tijd voorzichtig moet indelen rondom jullie uitgerekende datum. Ik houd twee weken voor en twee weken na de uitgerekende datum rekening met mijn planning. Daarnaast zal ik vanaf het begin van de weeën stand-by staan zodat ik direct na de geboorte bij jullie kan zijn (mits overdag). Om deze redenen zit er een verschil in de tarieven.

Wanneer maak ik een afspraak?

ASAP! Mijn agenda loopt snel vol. Bij voorkeur vier weken of langer voor de gewenste datum. Wanneer je graag een First 48 reportage wil dan geldt, hoe eerder hoe beter aangezien ik hiervoor ruimer moet plannen. Voor een bevallingsreportage is het wenselijk dat ik zo vroeg mogelijk wordt benaderd en bel me alsjeblieft direct nadat je ten huwelijk bent gevraagd!

 

Wat kan en mag ik met de digitale bestanden?

Het liefst lever ik prachtige, tastbare producten af maar indien je dit toch wenst is het mogelijk om digitale bestanden (pakket) af te nemen. De bestanden in hoge resolutie kun je indien gewenst gebruiken voor prints of fotoproducten. Dat kan via mij maar ik kan je ook adviseren waar je het best je prints kan bestellen. De bestanden in lage resolutie zijn geschikt om te delen via social media. Deze bestanden zijn voorzien van een watermerk. Het is niet toegestaan om bestanden bij te snijden, filters (bijv. Instagram) te gebruiken of op welke andere manier dan ook wijzigingen aan de bestanden aan te brengen. Tevens is het niet toegestaan om de bestanden te gebruiken voor doorverkoop of commerciële doeleinden. Bij het maken van de afspraak of bij onze kennismaking teken je hiervoor een Copyright & Licentie overeenkomst.

Deel je onze foto’s ook op Social Media en je website?

Dat wil ik wel graag maar ik kan ook begrijpen dat je dat misschien liever niet wil. Daarom teken je bij het maken van de afspraak een Model Release waarop je aangeeft waar je wel of geen toestemming voor geeft. Uiteraard respecteer ik jullie keuze. Vind je het geen probleem dat ik de foto’s gebruik dan krijg je 5% korting op de prijs van de reportage.

Waarom staan er geen prijzen op je website? Iets te verbergen?

Nee, ik ben erg slecht in het bewaren van geheimen dus dat is zeker niet de reden. Er spelen meerdere factoren mee. Fotografie is maatwerk en is m.i. niet in een simpele prijsopgave weer te geven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je voor mij kiest op basis van mijn fotografiestijl en niet op basis van prijsvergelijking. Vergelijk het met het kopen van muziek. Je koopt de plaat waar je van geniet als je er naar luistert, niet de plaat die het goedkoopste is. Tenzij je graag naar een valse kraai luistert, dan misschien wel.. Als je alleen maar een goedkope fotoshoot wil dan kun je beter nog even verder googelen. Bij mij geen half uurtje foto’s maken en geen digitale bestanden per mail. Zoals hierboven beschreven neem ik mijn vak serieus en besteed ik veel tijd, aandacht en geld aan mijn fotografie. Dat levert met zorg gemaakte en bewerkte beelden op die verwerkt worden in en op kwaliteitsproducten. Bovendien investeer ik in persoonlijke aandacht. Ik leer je graag kennen en vertel je dan alles over de mogelijkheden. Vrijblijvend uiteraard! 

Om je toch een indicatie te geven, je boekt al een fotoreportage vanaf € 125,- (exclusief fotoproducten en digitale bestanden).

Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact met mij op.

Day in the life, storytelling photography, baby fotografie, documentaire fotografie, documentary photography